:: NYHETER

Ny hemsida


:: ADRESS

Lars-Erik Edlund
Smedsgatan 2
903 22 Umeå

Tel: 070-595 33 82
lars-erik.edlund@umu.se
 
VÅRA BÖCKER


KVINNOLIV OCH MÅLTIDSGLÄDJE - Kosthåll och resurser inom det nordliga rummet


Efter andra världskriget förändras kvinnorollen i norr väsentligt. Kvinnan har blivit förvärvsarbetande. Nya tekniker med separatorn, den elektriska spisen och det elektriska ljuset, tvättmaskinen, kylen och frysen etc., har i grunden förändrat vardagslivets villkor. Dagens kvinna söker trots detta att sköta sitt hushåll på ett sätt som rätt mycket påminner om mormors och farmors. Kosthållet har visserligen omvandlats, men de äldre strukturerna lever i hög grad kvar.

Boken "Kvinnoliv och måltidsglädje" av etnologen Phebe Fjellström handlar om detta. Inom hela den nordskandinaviska sfären har kvinnorna förstått att ta tillvara de fina råvaror som den omgivande naturen erbjudit. För husmödrarna vid nordnorska fjordarna var sill och torsk basföda, medan lax och sik stod i förgrunden i Tornedalen. Den samiska husmodern anrättade renmjölk och fisk till de finaste rätterna, medan mannen tog hand om renköttet. Nybyggarkvinnan visste att ta tillvara knippen av skogsfåglar - orre, tjäder, ripa. Husmodern i Norrbotten, Västerbotten och Österbotten fokuserade på strömming och filmjölksprodukter. Alla dessa nordliga husmödrars recept räknas idag som exklusiva läckerheter, och deras rätter står på bordet i högtid och fest.

Hur kvinnorna beredde allt detta, hur de styrde i hemmen, hur de fostrade barn, allt detta och mer därtill beskrivs i denna bok. Härigenom belyses på ett intressant sätt kulturella gränser och kulturella zoner på nordligt skandinaviskt område.

Författaren var den första professorn i etnologi vid Umeå universitet.

Boken, som är inbunden, tryckt i tvåspalt och rikt illustrerad, omfattar 119 sidor.

Prisuppgift Kvinnoliv och Måltidsglädje
Inbunden bok 119 sidor:
150 kronor. Frakt tillkommer.